Keer terug

Testjes die je zelf kunt doen

Diamant echt of nep? Zeven manieren om het zelf te testen

U bent in het bezit van een steen (vermoedelijk een echte diamant), maar twijfelt aan de echtheid ervan? Taxatiebureau Rothuis geeft zeven simpele tips and tricks om te beoordelen of het om een echte diamant gaat, of dat u in het bezit bent van een imitatie.

1. Letter- en stiptest

Wanneer het om een niet gezette, dus een losse, briljant geslepen steen gaat, leg deze op een letter (van bijv. een krant). Omdat de refractie van een echte diamant erg hoog is, is het niet mogelijk om de letters door de steen heen te lezen. Bij een quartz steen of glas kan dit wel. De stiptest gaat ongeveer hetzelfde. Leg de briljant geslepen steen weer op zijn kop, ditmaal op de stip. Kunt u de stip waarnemen dan is het geen echte diamant.

2. Slijpvorm

Met een scherp oog en een vergrootglas kunt u zien of een diamant echt is of niet: zijn de facetten erg scherp, heeft de steen geen versleten facet-randen en is de slijpvorm aan de bovenzijde van de steen mooi recht? Dan is de kans groot dat u een echte diamant in handen heeft. Door het dragen van een diamant in een sieraad zullen er, door de hardheid van de diamant, doorgaans geen draagsporen optreden. Bij een imitatie gebeurt dit wel. De hardheid van diamant is 10 op de schaal van Mohs en die van bijvoorbeeld een Cubic Zirkonia is 8,5. Vergis u niet: een diamant kan echter wel breken bij een klap of stoot.

3. Oneffenheden

Niets is perfect, dus een diamant ook niet. Diamanten ontstaan diep in de aarde, onder hoge druk en hier ontstaan oneffenheden. Door uw steen door een loupe of onder een microscoop te houden, kunt u zien of de al dan niet authentieke diamant oneffenheden, zoals vlekjes en scheurtjes, bevat. Dit worden insluitsels en glessen genoemd. Is dit het geval, dan is de kans groter dat de diamant echt is. Een Cubic Zirkonia, veel voorkomende imitatie in goedkopere sieraden, heeft bijna nooit oneffenheden in de steen.

4. Adem

Een simpele – maar helaas niet erg betrouwbare – truc om te zien of u met een echte diamant te maken heeft, is om de edelsteen voor uw mond te houden en te wasemen. Een echte diamant beslaat niet: die verspreidt de warmte namelijk direct over de steen. Toch zitten er ook wat haken en ogen aan deze test: een synthetisch moissaniet (nieuwere imitatie van diamant) geleid warmte ook erg goed. En is een diamant erg smerig, bijvoorbeeld door stof of huidvet, dan beslaat de steen wel. Een diamant is dus een zéér goede warmtegeleider! De juwelier of taxateur beschikt daarom over een diamanttester die d.m.v. een warmtegeleidingsproef en elektriciteitsgeleidingsproef vaststelt of het een echte diamant is.

De elektriciteitsgeleidingsproef is een extra proef om vast te stellen of het niet om een synthetisch moissaniet gaat. Deze geleid namelijk ook erg goed elektriciteit. En dit doet een normale diamant niet. Behalve blauwe diamanten. Dit komt doordat er Boron in deze stenen voorkomt.

5. Inscriptie of Keurmerk

Soms kunt u aan de hand van een inscriptie of keurmerk zien of de diamant echt is of niet. Heeft de diamant een laserinscriptie op de zijkant van de steen (gordel) dan is het aannemelijk dat het een echte diamant is. De steen is dan beoordeeld en gecertificeerd door de Hoge Raad Diamant Antwerpen (HRD), Gemological Institute Of America (GIA) of International Gemological Institute (IGI). Deze lasergravure is enkel met de diamantloupe en/of microscoop waar te nemen.

Wanneer de diamant onderdeel van een ring met een stempel aan de binnenkant (bijvoorbeeld 14K, 18K, 20K, 750, 900, 950, PT of Plat) is dan geeft deze stempel aan dat de ring van echt goud of echt platina is, en is de kans groter dat de steen in de ring ook van waarde is. De stempel kan echter door het dragen van de ring, reparaties of andere omstandigheden weggesleten zijn – houd daar dus rekening mee.

6. Kleur

De meeste diamanten kleuren fluorescerend blauw als je ze onder ultraviolet licht houdt – bijvoorbeeld onder het UV-licht van een geldtester of de zonnebank. Wanneer een diamant onder een UV-lamp blauw oplicht, weet je dat de kans groter is dat de steen een echte diamant is. De fluorescentie van een diamant wordt beoordeeld in 3 categorieën namelijk; nihil, slight, medium of strong. Wanneer de diamant een zeer sterke (strong) fluorescentie heeft dan lijkt de diamant in normaal licht ietwat witter van kleur. Zeer sterke fluorescentie zorgt ervoor dat de waarde van de diamant een tikkeltje lager uitvalt.

7. Soortelijk Gewicht

Door het soortelijk gewicht te berekenen van de steen is ook een inschatting te maken. De soortelijke massa van diamant is 3,52. Van Cubic Zirkonia is het soortelijk gewicht 75% hoger.

8. Extra tip: Ga langs bij een Taxatiebureau

Toch is er een manier om voor eens en voor altijd uitsluitsel te geven over de echtheid van uw diamant: ga langs bij een een geregistreerd taxateur. Bij Taxatiebureau Rothuis in Doetinchem, zijn wij meervoudig gediplomeerd edelsteendeskundige en gecertificeerd diamant gradueerder (HRD). U krijgt dus altijd een correcte beoordeling van uw steen, maar ook van uw sieraad, horloge of anderszins.

Let op: de zeven bovengenoemde methodes geven geen uitsluitsel of een steen bewerkt is of dat een diamant natuurlijk of synthetisch is. Om dit vast te stellen kunnen wij een diamantrapport opstellen. Het doel van het diamant- of edelsteenrapport is onder meer om de diamanten of edelstenen nauwkeurig te identificeren, vaststellen of een behandeling is toegepast op een diamant, edelsteen of parel en opinie over de herkomst (land, regio, mijn) van de edelsteen (niet voor diamant). Op die manier wordt de waarde van de steen vastgelegd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *