Verkoop en inkoop

Taxatie diamant

Bent u benieuwd naar de kwaliteit of waarde van een diamant dan kunt u bij ons een onafhankelijk en officieel erkend diamantrapport laten opstellen. Hieronder geven wij graag uitleg over de eigenschappen en mogelijke slijpvormen van de diamant.

Men heeft diamant altijd al bewonderd en gekoesterd om zijn exceptionele hardheid en ongeëvenaarde schoonheid. Diamant kreeg zijn naam vanwege zijn hardheid (Grieks; adamas ‘de onbedwingbare’). Geen enkele edelsteen heeft een dezelfde- of grotere hardheid. Diamant ontstaat onder zeer extreme omstandigheden diep onder de aardkorst. Grafiet kristalliseert bij een temperatuur van zo’n 2000°C Celsius tot grafiet. Door de hoge- temperatuur en druk kan dit grafiet samengeperst worden tot diamant.

Vindplaatsen:

  • Afrika;
  • Australië;
  • Brazilië;
  • Canada;
  • Rusland.

 

Diamant ruw ongeslepen

Een ongeslepen ruwe diamant.

Briljant geslepen diamant

Een briljant geslepen diamant.

Tegenwoordig kent men vele slijpvormen, echter is het briljantslijpsel nog steeds het meest populair om zijn perfecte schittering. De meest voorkomende slijpvormen hebben wij direct op voorraad. Maar ook voor speciale fantasieslijpsels kunt u bij ons terecht. Om de diamanten voor de beste prijs aan te bieden kopen wij deze direct in op de Antwerpse diamantbeurs. Hierdoor kunnen wij u ook garanderen dat deze geheel conflictvrij zijn. En dus maatschappelijk verantwoorde sieraden kunnen leveren.

De 4C’s

Diamanten zijn zeer waardevol. Er is dus een systeem nodig om de waarde van stenen zo precies mogelijk te bepalen. Reeds in de oudheid deed men aan kwaliteitsbepaling, maar het duurde tot in de 20e eeuw vooraleer er objectieve standaarden werden uitgewerkt. In de diamantcontext wordt immers veel gesproken over kwaliteit waarde en schoonheid van diamanten. Waarde of prijs van een diamant kan worden uitgedrukt in euro, dollar,.. wat concrete begrippen zijn. De meeste mensen zullen akkoord gaan dat ‘uitstekend’, ‘goed’ of ‘slecht’ onderverdelingen zijn voor kwaliteit.

Schoonheid beschrijft de visuele aantrekkingskracht. Dat zijn beide echter zeer subjectieve begrippen en er is dus noog aan een reeks objectieve regels om de kwaliteit van diamanten te kunnen bepalen. De kwaliteitsbepaling van geslepen diamant kan worden samengevat door wat algemeen bekend is als de 4C’s. Hiermee kan een unieke ‘identiteitskaart’ van een steen worden opgemaakt; er zijn immers geen twee diamanten waarvan de 4C’s exact dezelfde zijn.

Carat – karaat

Het gewicht van de diamant wordt uitgedrukt in karaat (1 karaat = 0,2 gram). Er bestaat geen enkel verband tussen het karaatgewicht van diamant en de zuiverheidskarat van edele metalen. Bijv. 14 karaats (58,5%) of 18 karaats (75%). Dit heeft betrekking op het gehalte fijn goud in een betreffend juweel.

Clarity – zuiverheid

De zuiverheid van een diamant wordt bepaald door de inwendige en uitwendige kenmerken. De beste kwaliteit wordt ‘Loepzuiver’ genoemd. Dit betekent dat, bij onderzoek van de diamant met een loep (10x vergroting), er geen enkel insluitsel kan gevonden worden.

Colour – kleur

De kleur van een diamant duidt op de aanwezigheid of meer bepaald de afwezigheid van kleur in de diamant. Het merendeel van de diamanten van goede kwaliteit is kleurloos of licht geelachtig. Diamanten kan men echter in ongeveer alle kleuren aantreffen. Exeptionele kleuren zijn bijvoorbeeld rood, blauw en roze.

Cut – slijpsel

Het slijpsel is zeer belangrijk voor de schittering van de steen. Het maaksel bestaat uit drie onderdelen: verhoudingen (proportions), symmetrie (symmerty) en afwerking (polish).

Diamantcertificaat

Alle diamanten vanaf 0,40 ct worden door ons geleverd met een officieel diamantcertificaat, uitsluitend van ’s werelds meest gerespecteerde laboratoria GIA, HRD & IGI.

Briljant slijpsel

Briljant is een benaming voor een slijpvorm en dus feitelijk niet een benaming voor een materiaal. Het kan dus ook b.v. een briljant geslepen saffier etc zijn. In de ‘’volksmond’’ echter bedoeld men hiermee een briljantgeslepen diamant. Een briljant is een slijpvorm met facetten van onderen en van boven, totaal 56 of 57 facetten.

Briljant geslepen diamant facetten.

Hearts & Arrows

Hearts & Arrows is een visueel effect in een ronde diamant die met grote precisie is geslepen. De hoge graad van schittering en vuur (regenboog kleuren) dat deze diamanten uitstralen geeft een ongeëvenaarde schoonheid. Bijkomend effect is dat de diamanten eenmaal geslepen nog witter lijken dan zij eigenlijk in ruwe vorm waren.

Deze diamanten zijn geslepen naar ideale proporties, met een superieure optische symmetrie en in een specifiek facetpatroon.Wanneer al deze factoren in harmonie zijn is het resultaat een van bovenaf gezien perfect patroon van acht symmetrische pijlen en acht symmetrische harten van onderaf gezien.

De Hearts & Arrows diamanten worden één voor één geslepen met de grootst mogelijke zorg. Er is wel geprobeerd het met geautomatiseerde machines te slijpen, echter gaat dit ten koste van de diamant. De schoonheid van de diamant komt het beste tot uitdrukking door het vakmanschap en de afwerking door de diamantslijper.

Hearts & Arrows diamanten zijn niet voor iedereen. Zij zijn alleen voor diegene die het beste van het beste willen. Deze diamanten zijn zeldzaam en beperkt in productie. Wij als juwelier de Tijd leveren deze diamanten dan ook met een echtheidcertificaat van de Hoge Raad Diamant Antwerpen.

Hearts and arrows diamant.
Hearts and arrows diamant bovenzijde & onderzijde.

Symmetrie & proporties

Om de vermelding Hearts & Arrows te krijgen moet de diamant aan strikte voorwaarden voldoen. Eerst en vooral moet de symmetrie van de diamant perfect zijn, want het kleinste verschil kan het effect verstoren. Daarenboven moeten de propotries en beide hoeken tussen zeer precieze limieten vallen, zie onderstaande tabel:

Tafelbreedte 54% – 58%
Kroonhoogte 14% – 16%
Dikte rondist 2,5% – 3%
Paviljoenhoogte 43%
Hoek kroon 34° – 35°
Hoek paviljoenen 40.8° – 41.1°

Eigenschappen diamant.

Fire cut

Fire cut diamanten zijn zeer precies geslepen met 74 facetten. Gebaseerd op het traditionele briljant slijpsel (met 57 facetten). De Fire cut diamanten hebben door de huidige betere berekeningen en betere slijptechnieken de perfecte verhoudingen. En hebben hierdoor 20% meer glans en laten daardoor ook veel meer kleuren zien.

De bekende slijpvorm die wij kennen als briljant is hierdoor verouderd. Het leuke is dat de prijs van deze steen niet hoger ligt dan de briljant geslepen diamanten. U kunt dus kiezen voor het oude, vertrouwde briljantslijpsel of u laten verrassen door de sprankeling van een compleet nieuwe slijpvorm.

Diamant zij aanzicht.

Geschiedenis oude slijpvormen

De oorsprong van het diamantslijpproces kan getraceert worden tot in de late Middeleeuwen. Daarvoor werden diamanten gebruikt en bewonderd in hun natuurlijke ruwe (octaëder) vorm. De eerste ‘verbeteringen’ van de ruwe diamant was simpel: het vlak slijpen van de ruwe, oneven kristalfacetten van de octaëder, of om de gewenste octaëdervorm te verkrijgen van een anders onaantrekkelijk ruw kristal. Dit proces werd ook ‘puntslijpsel’ genoemd en dateert van halfweg 14e eeuw.

Tijdens de 15e eeuw, werd het puntslijpsel verbeterd door een deel van de octaëder af te slijpen waardoor het ‘tafelslijpsel’ ontstond. Het kollet (punt aan onderzijde) werd ook een belangrijk onderdeel, en door vier hoekfacetten toe te voegen ontstond het oude ‘achtkantslijpsel’.

Geen van deze oude slijpvormen zou de schittering of vuur hebben van de hedendaagse diamant slijpvormen. In die tijd was diamant enkel waardevol door zijn unieke glans en hardheid; een tafelslijpsel heeft een zwart uitzicht, zoals diamant ook werd afgebeeld op schilderijen van die periode. Om deze reden, waren edelstenen zoals robijn en saffier veel populairder.

Rond 1476 introduceerde Lodewyk van Berquem, een diamantslijper uit Brugge, een absolute symmetrie in de positie van de facetten. Hij crëerde slijpvormen zoals pendeloque en briolette; deze zijn peervormig met driehoekige facetten aan weerskanten. In de helft van de 16e eeuw werd het roos slijpsel of rosette geïntroduceerd; dit bestond ook uit symmetrisch geplaatste driehoekige facetten, maar had een platte onderkant.

De eerste briljantslijpvormen werden halfweg de 17e eeuw toegepast. Ook wel Mazarins genaamd, hadden deze vormen 17 facetten aan de kroonzijde (bovenkant). Vincent Peruzzi, en Venitiaans diamantslijper, voegde er later nog 16 facetten aan toe wat het totaal op 33 bracht (de Peruzzi briljant).

Dit versterkte de schittering en het vuur van een geslepen diamant enorm. Omdat men de techniek van het snijden van ronde stenen nog niet beheerste, waren deze eerste briljanten allemaal afgeronde vierkanten of rechthoeken.

Tijdens het begin van de 18e eeuw werd het kussenslijpsel ontwikkeld (ook gekend als het oude mijnslijpsel). Een tijd later voerde men het oud Europees slijpsel in, dat een ondieper paviljoen, een andere facetordening en een ietwat rondere vorm had. Het oud Europees slijpsel was de meest geavanceerde slijpvorm tijden de 19e eeuw, en is dus ook de voorganger van de moderne briljantvorm.

Door nieuwe ontwikkelingen in het gereedschap voor diamantberwerking tijdens de 19e eeuw, zagen de hedendaagse diamantslijpvormen voor het eerst het daglicht. De belangrijkste was de ronde briljant. In 1919 analyseerde Marcel Tolowksy deze vorm: zijn geometrische berekeningen namen zowel schittering (de hoeveelheid gereflecteerd wit licht) als dispersie (vuur= regenboog kleuren) in overweging, en hij ontwierp een ‘ideale’ slijpvorm.

Tolkowsky’s berekeningen zouden als basis dienen voor alle toekomstige wijzigingen en aanpassingen van briljantslijpsels. Tegenwoordig zijn de berekeningen voor de diamantslijpvormen veel complexer maar beter gecontroleerd dan in Tolkowsky’s tijd. verschillende computermodellen werden ontwikkeld enkel en alleen om het ideale evenwicht tussen schittering en vuur te vinden, en hierdoor nieuwe diamantslijpvormen te creëren.

Bolsjewiek- en Oudslijpsel

Dit is een slijpvorm die men vaak in antieke juwelen tegenkomt, de bolsjewiek geslepen diamant heeft in bovenaanzicht nog de contour van de oorspronkelijke kristalvorm van de diamant, dit is de z.g.n. ‘Octaëder’ . De contour blijft dus nog enigszins vierkant. Men deed dit vroeger, om zo veel mogelijk van het gewicht van de ruwe diamant te behouden. De later ontwikkelde briljantvorm ‘Bolsjewiek’ is de voorloper van het moderne geperfectioneerde briljantslijpsel.

De Bolsjewiekvorm is al wat ronder in doorsnede, heeft echter een veel hogere bovenkant dan de moderne briljant. Modern briljant is perfect van verhoudingen en gericht op een optimale reflectie van het licht. Hierdoor word de reflectie van modern briljant soms ervaren als hard ten opzichte van het oudere slijpsel, dat iets milder van reflectie is.

Oud slijpsel diamant.

Roos slijpsel

De roosgeslepen diamant is aan de onderzijde vlak, en is gezet op een zilveren foelie, voor de weerkaatsing van het licht (dit gebeurt bij de briljant slijpvorm door o.a. de gefacetteerde punt aan de onderkant). Het folie is gevoelig voor vocht en kan hierdoor bruin of zwart worden (oxidatie), dit is overigens door ons weer te vervangen, zodat de diamanten weer flonkeren als vanouds.

Amsterdamse roos en Antwerpse roos.

Eigenschap diamant

Het dof worden van juwelen gezet met diamant
Diamant heeft van nature een sterk vet-aantrekkende eigenschap, deze eigenschap wordt bij het winnen van diamant o.a. gebruikt om het te scheiden van het moedergesteente. Door de eigenschap vet aan te trekken, trekt diamant ook huidvet aan. Vervolgens gaat er in dit huidvet stof etc. zitten, waardoor de diamant niet meer optimaal het licht reflecteert. Reiniging is de oplossing. Voor info over het onderhouden van uw sieraden klik hier.

Het taxatierapport

Duidelijk en overzichtelijk

Een taxatierapport van Rothuis Taxatiebureau bestaat altijd uit een aantal vaste elementen, waarin details uitvoerig worden beschreven. Dit waarborgt de bruikbaarheid en zorgt ervoor dat de inhoud niet mis te verstaan is. In een taxatierapport van Rothuis Taxatiebureau staat:

  • Wie de eigenaar is

    We vermelden wie de opdrachtgever is en aan wie de eigendommen toebehoren.

  • Wordt het doel van de taxatie beschreven

    Bij een sieraad, juweel of horloge dat u wilt laten verzekeren, hoort een andere waarde dan wanneer u het (onderhands) wilt laten veilen, verkopen of verdelen.

  • Staat beschreven om welke bezittingen het gaat

    Het rapport beschrijft de sieraden, juwelen en/of horloges en hun waarde in uitvoerig en eenduidig detail, ondersteund door foto’s gemaakt door de taxateur.

Ook interessant