Verkoop en inkoop
Taxatie edelstenen
Bent u benieuwd naar de kwaliteit, herkomst of waarde van een edelsteen of organisch materiaal, zoals een parel, dan kunt u bij ons een onafhankelijk en officieel erkend edelsteenrapport laten opstellen. Hieronder geven wij graag uitleg over de bijzondere eigenschappen van edelstenen en organische materialen.
Robijn (korund groep)
Robijn hoort samen met saffier tot de korundgroep en is de kostbaarste van de kleuredelstenen. Zijn prachtige rode gloed fascineert de mensheid al zo’n 5000 jaar. Mooie grote robijnen zijn tegenwoordig zo schaars dat ze in prijs slechts door bijzondere fancy colour diamanten overtroffen worden. Het meest gewaardeerde word het zg. duivenbloedrood. Deze tint is typerend voor robijn uit Burma.
Robijn ruw ongeslepen.
Robijn geslepen.
Saffier (korund groep)
Saffier, symbool van de ziel en het najaar, geluksteen voor de maand september, is in Nederland de populairste van de kostbare kleur edelstenen. De beste kleur staat bekend als korenbloemblauw. Deze kan men zien in topkwaliteit saffier uit Burma, Kashmir en Sri Lanka.
Saffier ruw ongeslepen.
Saffier geslepen.
Smaragd (beryl groep)
Smaragd geldt als edelste steen uit de berylgroep. De kleur groen is zo onvergelijkbaar, dat men deze kleur met ‘smaragdgroen’ aanduidt. Smaragden zijn bros en gevoeliger voor stoten dan diamant, saffier en robijn. Bij temperaturen boven de 700°C Celsius verliest smaragd zijn kleur. Smaragd is niet gevoelig voor de in het huishouden gebruikte chemicaliën.
Vindplaatsen:
- Brazilië
- Colombia
- India
- Pakistan
- Zuid-Afrika
Smaragd ruw ongeslepen.
Smaragd geslepen.
Aquamarijn (beryl groep)
Aquamarijn (Latijn ‘Water van de zee’) is zo genoemd omdat zijn kleur op die van zeewater lijkt. Net als bij smaragd kan de kleur verloren gaan door verhitten(400-450°C Celsius).
Vindplaatsen:
- Brazilië
- Rusland
- Verenigde Staten
Aquamarijn ruw ongeslepen.
Aquamarijn geslepen.
Edelberyl (beryl groep)
Edelberyl omvat die variëteiten van de berylgroep die niet smaragdgroen en nieuw aquamarijnblauw zijn. Edelberyl is bros en daardoor gevoelig voor druk. Edelberyl is niet gevoelig voor de in het huishouden gebruikte chemicaliën. Vaak worden edelberyl met een trappenslijpsel geslepen.
Edelberyl ruw ongeslepen.
Edelberyl geslepen.
Chrysoberyl
Chrysoberyl (Grieks voor ‘goud’) is bekend sinds de oudheid, de variëteiten alexandriet en chrysoberyl-kattenoog worden al eeuwenlang bijzonder gewaardeerd. Alexandriet is bij daglicht groen, en ’s avonds bij kunstlicht (niet bij TL-lampen) rood. Dikkere stenen verton en de kleurwisseling het beste. Bij chrysoberyl-kattenoog veroorzaken dunne parallel gerangschikte holle kanaaltjes een zilverwitte lichtstreep. Die bij een geslepen steen golvende lichteffecten veroorzaakt. Chrysoberyl-kattenoog is zo genoemd vanwege deze lichte streep, die doet denken aan de spleetvormige pupil van een kattenoog.
Vindplaatsen:
- Brazilië
- Birma
- Madagascar
- Rusland
Chrysoberyl ruw ongeslepen.
Chrysoberyl geslepen.
Topaas
De naam topaas had vroeger geen eenduidige betekenis. Zo werden alle gele en goudbruine, en vaak ook groene, edelstenen topaas genoemd. De naam topaas is waarschijnlijk afgeleid van een vindplaats op het eiland Zebirget in de Rode Zee, dat vroeger Topazos werd genoemd. De tegenwoordig topaas genoemde stenen zijn zelden fel van kleur. Het meest komt geel voor met een roodachtige zweem en het kostbaarst zijn de roze tot rood-oranje stenen.
Vindplaatsen:
- Brazilië
- Japan
- Sri Lanka
- Rusland
Topass ruw ongeslepen.
Topaas geslepen.
Spinel
Spinel komt in alle kleuren voor. Enkele bekende, vroeger tot de robijnen gerekende edelstenen, zijn in werkelijkheid spinellen, bijvoorbeeld de ‘Black Prince’s Ruby’ in een halsketting van de Engelse kroonjuwelen. Ook de druppelvormige spinel in de Wittelsbacher kroon uit 1830 werd oorspronkelijk als een robijn beschouwd.
Vindplaatsen:
- Afghanistan
- Australië
- Brazilië
- Birma
- Sri Lanka
Spinel ruw ongeslepen.
Spinel geslepen.
Opaal
Bij de opalen maakt men onderscheid tussen de glinsterende edelopalen, de geelrode vuuropalen en de gewone opalen. Hun fysische eigenschappen vertonen belangrijke verschillen.
Opaal ruw ongeslepen.
Opaal geslepen.
Edelopaal
Het bijzondere van edelopalen is het ‘opaliseren’, een regenboogkleurige schittering (vooral bij ronde slijpsels) die verandert met de kijkhoek. Opaal bevat altijd water (3-30%). In de loop van de tijd kan de steen water verliezen, daardoor barstjes krijgen en kan het opaliseren verminderen. Door drenken met olie, walschot of water lijken de barstjes te verwijden, al is het tijdelijk.
Witte opaal: Een edelopaal met witte of lichtgetinte grondkleur en een bont kleurenspel.
Zwarte opaal: Een edelopaal met donkergrijze, donkerblauwe, donkergroene of grijszwarte grondkleur. Pikzwart is zeer zeldzaam. Zwarte opalen zijn zeldzamer dan witte opalen.
Opaalmatrix: Een bandachtige vergroeiing of schubachtige ingroeiing van edelopaal met of in het moedergesteente.
Boulderopaal: Edelopaal met de donkerste ondergrond, kleurenspel en hoge vastheid. Komt voor als steengruis, waar opaal holle ruimten opvult.
Harlekijnopaal: Doorzichtige tot doorschijnende edelopaal met opvallende segmentachtige kleureffecten. Behoort tot de meest geliefde opalen.
Jellyopaal: Blauwachtig groene edelopaal met beperkt kleurenspel.
Chrystalopaal: Slechts weinig rode reflecties op kleurloze, glazen ondergrond.
Girasol: Bijna kleurloze, doorzichtige edelopaal met blauwachtige lichtschijn.
Vuuropaal
Vuuropaal vertoont geen opaliseren en is meestal melkachtig troebel. De beste kwaliteiten zijn helder doorzichtig. Gevoelig voor druk.
Vindplaatsen:
- Brazilië
- Mexico
- Guatemala
Vuur opaal.
Gewone opaal
De gewone opaal is ondoorzichtig, zelden doorschijnend en vertoont geen kleurenspel.
Het taxatierapport
Duidelijk en overzichtelijk
Een taxatierapport van Rothuis Taxatiebureau bestaat altijd uit een aantal vaste elementen, waarin details uitvoerig worden beschreven. Dit waarborgt de bruikbaarheid en zorgt ervoor dat de inhoud niet mis te verstaan is. In een taxatierapport van Rothuis Taxatiebureau staat:
-
Wie de eigenaar is
We vermelden wie de opdrachtgever is en aan wie de eigendommen toebehoren.
-
Wordt het doel van de taxatie beschreven
Bij een sieraad, juweel of horloge dat u wilt laten verzekeren, hoort een andere waarde dan wanneer u het (onderhands) wilt laten veilen, verkopen of verdelen.
-
Staat beschreven om welke bezittingen het gaat
Het rapport beschrijft de sieraden, juwelen en/of horloges en hun waarde in uitvoerig en eenduidig detail, ondersteund door foto’s gemaakt door de taxateur.