Beleggen
Investeren en beleggen in goud
Waar kunt u op letten?
Goud kopen als investering of belegging?
Goud is een waardevast edelmetaal dat door zijn intrinsieke waarde – en in tegenstelling tot de meeste andere beleggingsproducten – zijn waarde behoudt en zelfs gestaag stijgt. Waar een kilo goud in 2019 nog zo’n € 36.000 kostte, ligt de prijs nu rond de € 66.500. Dat is een prijsstijging van 85%. Het is niet voor niets dat centrale banken de afgelopen jaren enorm in goud hebben geïnvesteerd.
Goud is een edelmetaal en wordt tegenwoordig gebruikt voor het vervaardigen van sieraden, elektronica en microchips. Ook in de medische wereld (geneeskunde en tandheelkunde) en ruimtevaart is de grondstof door de unieke eigenschappen immens populair. Door de eeuwen heen werd het ook als betaalmiddel gebruikt, maar tegenwoordig wordt het vooral gezien als interessante investering.
Investering of belegging
Goud als investering of belegging
Goudbaren en gouden munten roepen al snel associaties op van puissante rijkdom, zwaar beveiligde bankkluizen en piratenschatten. Toch is goud kopen een toegankelijke vorm van beleggen, die geschikt is voor iedereen die zijn vermogen verstandig wil investeren.
Er zijn verschillende manieren om in goud te beleggen. In basis wordt onderscheidt gemaakt tussen fysieke investeringen en niet-fysieke investeringen. Bij Taxatiebureau Rothuis kunt u veilig en betrouwbaar investeren in goudbaren en gouden munten.
Investering in fysiek goud heeft – ten opzichte van andere (goud)beleggingsmogelijkheden – een aantal grote pluspunten. Zo kunt u het in eigen bezit bewaren of opslaan op een locatie waar u altijd bij kunt. Daarnaast is goud, mits veilig opgeborgen, onvergankelijk, slijtvast, waardevast en heeft het een hoge waarde per gewichtseenheid.
Fysiek
Kopen van goudbaren of gouden munten
Fysiek goud is van alle goud beleggingsopties het minst onderhevig aan inflatie en beurswerking.
Niet-fysiek
ETF’s en indexfondsen
Hierbij investeert u bijvoorbeeld in een aantal goud gerelateerde activa en fondsen.
Futures en hefboomproducten
Hefboomproducten zoals turbo’s, maar ook futures, zijn complexe beleggingsinstrumenten die vaak worden gebruikt door actieve beleggers met een behoorlijke dosis kennis en ervaring.
Aandelen
U koopt aandelen in bijvoorbeeld goudmijnen. Er zijn geen aandelen die de goudprijs volgen.
Voordelen
Beleggen in goud
-
Veilige belegging
Goudprijzen zullen niet plotseling sterk dalen of stijgen, waardoor het een van de veiligste beleggingen is.
-
Intrinsieke waarde
Fysiek goud heeft over ter wereld dezelfde waarde en kan dus altijd ingewisseld worden. Wij bieden bijvoorbeeld een terugkoop-garantie voor bij ons aangeschaft goud.
-
Toenemende populariteit
Goudbeleggingen nemen enorm toe in populariteit. Het is een anticyclisch beleggingsproduct en is daarmee een uitstekende toevoeging voor om uw beleggingsportefeuille te diversifiëren.
Nadelen
Beleggen in goud
-
Alleen vermogenswinst belegging
Geen dividend of rente bij belegging fysiek goud, alleen vermogenswinst. U genereert alleen rendement als u uw goud voor een hogere prijs verkoopt.
-
Lange termijn investering waarde
Prijzen kunnen op korte termijn wat volatiel zijn, toch is de zeer waarschijnlijke verwachting dat de goudprijs op lange termijn alleen zal stijgen.
-
Standaard beleggingsrisico
Alle vormen van beleggen, inclusief beleggen in fysiek goud, nemen risico’s met zich mee. Wij adviseren u daarom altijd te kiezen voor een beleggingsproduct dat aansluit bij uw kennisniveau.
De goudprijs
Invloed op de goudprijs
Er zijn verschillende factoren die effect hebben op de goudprijs. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn, voordat we ingaan op de verschillende beleggingsmogelijkheden.
Goudvraag
Een oud economisch principe. Hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs. Banken vullen hun goud voorraden aan en verkopen hier ook weer delen van. Recentelijk zien we dat (centrale) banken investeren in enorme hoeveelheden goud. Ook wordt (fysiek) goud steeds meer gebruikt in
Goudaanbod
Hoewel er nog steeds veel goud gewonnen wordt, raken steeds meer delfplaatsen uitgeput en wordt het steeds lastiger om de marktvraag te beantwoorden met nieuw goud. ‘Oud’ goud wordt vanwege de hoge goudprijs steeds meer ingeleverd en verkocht. Dit bestaande en gerecycled goud komt weer in omloop op de markt.
De Amerikaanse Dollarkoers (USD)
De goudprijs is onlosmakelijk verbonden met de USD. Omdat de goudprijs wordt uitgedrukt in USD, heeft een stijgende dollarkoers een negatief effect op de goudprijs en vice versa.
Economische situatie
In een sterke economie zien we vaak een afnemende behoefte naar goud, terwijl we in een onzekere economie zien dat mensen kiezen voor de veiligheid van goud en hierin investeren.
Politieke situatie
Net als de invloed die de economische situatie op de goudprijs heeft, heeft de politiek situatie dat ook. Goud wordt gezien als een financieel stabiele factor in tijden van onrust.
Inflatie
Bij toenemende inflatie stijgt doorgaans de vraag naar goud, omdat het gezien wordt als waardevast.