Imitaties en vervalsingen
Een gewaarschuwd mens telt voor twee
Daarom laten we hieronder een aantal voorbeelden van imitaties en vervalsingen zien en benoemen we een aantal zaken waarop u kunt letten.
Waar kunt u op letten?
Een aantal imitaties en vervalsingen op een rij
Helaas komen we nog steeds imitaties en vervalsingen van sieraden, juwelen en voorwerpen tegen. Het zou voor u een vervelende constatering zijn wanneer iets niet blijkt te zijn wat u had verwacht. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, daarom laten we hieronder een aantal voorbeelden van imitaties en vervalsingen zien en benoemen we een aantal zaken waarop u kunt letten en geven we
7 tips om een echte diamant te herkennen.
Historie
Over imitaties en vervalsingen
Het namaken of vervalsen van kostbare objecten gebeurt al eeuwenlang en is daarmee dus niets nieuws. Al in de tijd van de Oude Egyptenaren werden imitatie edelstenen gemaakt van glas en werd Egyptisch blauw, een pigment, gemaakt om lapis lazuli na te bootsen.
Recenter, na 1885, werden originele en hoogwaardige Russische zilverobjecten voorzien van een valse Fabergé-stempel. Dus hoewel het wel echte antieke voorwerpen waren, werden ze niet vervaardigd door Fabergé en dus minder waardevol. Een ander bekend voorbeeld hiervan, zijn de Fauxbergé-eieren; imitaties van de prachtige, unieke en bijzonder kostbare Fabergé-eieren.
Een bekend voorbeeld van eigen bodem zijn de vervalste tabaksdozen. Aan het einde van de 19e eeuw werden in Nederland echte tabaksdozen gemaakt, die in stijl overeenkwamen met antieke tabaksdozen. Om de imitatie zo realistisch mogelijk te maken, werden deze dozen voorzien van een keurstempel die leek op de antieke stempel. Ook de verplichte officiële stempel werd trouwens geplaatst, maar op een minder goed zichtbare plek. Zo leken de tabaksdozen authentiek en echt antiek, mochten verkocht worden, maar waren dus keiharde imitaties. Inmiddels zijn ook de vervalsingen antiek geworden en ook daar zijn weer verzamelaars voor, maar in eerste instantie ging het hier toch echt om vervalsingen.
Horloges
Moderne vervalsingstechnieken
Nauwelijk te onderscheiden
Met nieuwe inzichten, verbeterde techniek en meer beschikbare informatie wordt het steeds eenvoudiger om goede, nauwelijks van echt te onderscheiden, imitaties, replica’s of vervalsingen te maken. Hierdoor is het voor het ongetrainde oog bijna onmogelijk om het verschil te zien.
Een praktijkvoorbeeld: Rolex
Horloges van het merk Rolex zijn immens populair en hebben in sommige gevallen een flink prijskaartje. Door deze combinatie is er een lucratieve schaduwmarkt ontstaan, waar criminelen en vervalsers dankbaar gebruik van maken.
Globalisering, een open markt en nieuwe technieken zorgen er namelijk voor dat productie van namaak-onderdelen steeds eenvoudiger wordt, omdat complexe technieken ineens voor iedereen beschikbaar zijn. Een nep-horloge is dus relatief eenvoudig gemaakt. Enerzijds betekent dit dat nep-Rolexen worden verkocht als echte Rolex-horloges. Anderzijds zijn er ook mensen die heel bewust kiezen voor de aanschaf van een nep-Rolex, simpelweg omdat de horloges erg populair zijn en door de lage prijs van de namaak horloges ineens bereikbaar.
In eerste oogopslag lijken bovenstaande horloges identiek. Pas als u goed gaat kijken, ziet u verschillen. Bijvoorbeeld het Rolex-logo midden op het horloge, het lettertype op de lunette en de kwaliteit van het polijsten en de afwerking. Duurdere namaak horloges zijn vaak nog lastiger van echt te onderscheiden, omdat “watermerken” nagenoeg perfect worden nagemaakt. Deze horloges worden voorzien van gelaserde serienummers in de 6-uurs zijde van de rehaut, het Rolex-kroontje wordt in het glas gelaserd en zelf doosjes en papieren worden nagemaakt en vervalst.
Voor experts zijn deze en andere eigenschappen gelukkig snel te zien. Door ervaring en vergelijkingsmateriaal, vallen afwijkingen op en kan snel worden vastgesteld of het om een originele of imitatie Rolex gaat.
Horloges
Hoe voorkomt u dat u een nep-Rolex koopt?
Vertrouw de verkoper! Heeft u een goed gevoel bij de verkopende partij? Koop en verkoop van horloges kunt u het beste doen via gecertificeerde dealers of certified pre-owned juweliers. Wees altijd voorzichtig met koop van particulieren.
Controleer de garantiekaart, het serienummer en controleer ook eenvoudig op te zoeken zaken, zoals de combinatie horloge en horlogeband, kleur en uitvoering. Online vindt u enorme hoeveelheden aan informatie die u kunnen helpen bij het controleren van de authenticiteit. Of u kunt contact met ons opnemen en wij helpen u met de authenticatie van het horloge.
Goud
Imitatie goud en goudbaren
Imitatie goud en goudbaren, zeker imitatie goud in sieraden, komen we helaas met regelmaat tegen. Het herkennen van nep goud is soms lastig, omdat regels in het buitenland anders zijn dat in Nederland. In Nederland moeten goud(baren), gouden munten, sieraden en juwelen gekeurd worden door het Nederlands Waarborg Instituut. Hier worden ze voorzien van een herkenbaar keurstempel.
In andere landen worden andere keurmerken gebruikt. Het feit dat er een keurmerk instaat, wil overigens niet zeggen dat het goud, sieraad of juweel ook daadwerkelijk echt is. Imitatie producten krijgen soms neppe keurmerken.
Een andere manier van vervalsing of imitatie is vergulden. Dan worden baren, munten, sieraden of juwelen van ander materiaal voorzien van een laagje goud, waardoor het lijkt alsof het materiaal massief is. Om een goudbaar realistisch te vervalsen, worden deze uitgeboord. Hierdoor ontstaat een gouden omhulsel dat wordt gevuld met andere materiaal van een vergelijkbaar gewicht, bijvoorbeeld Wolfraamcarbide.
Goud
Imitatie gouden munten
De meest voorkomende gouden munt imitatie in Nederland, is het Gouden Tientje uit 1987. Er is trouwens een belangrijk verschil tussen de begrippen ‘imitatie’ en ‘replica’ (of ‘naslag’). Een imitatie heeft als doel te misleiden, terwijl bij een replica of naslag vaak duidelijk wordt aangegeven dat het om een kopie gaat. Daarnaast zijn replica’s vaak wel van bijvoorbeeld goud gemaakt, maar van een legering met een lager goudgehalte.
Twijfelt u aan de echtheid? Het meest eenvoudige is om even bij ons langs te komen. Binnen enkele minuten testen we in uw bijzijn uw sieraden en juwelen. Goudbaren en gouden munten hebben vastgestelde waarden, zoals gewicht en afmetingen. Afwijkingen van deze vastgestelde waarden betekent vaak dat er iets niet in orde is. Mochten wij bij de check iets dergelijks constateren, dan controleren we in uw bijzijn met andere methoden de echtheid van de baar of munt.
Dit is de snelste en meest zekere manier om uitsluitsel te krijgen, zonder dat u risico loopt uw eigendom te beschadigen met huis-tuin-en-keuken trucjes.
7 tips
Herken een echte diamant
U bent in het bezit van een – vermoedelijk echte – diamant, maar twijfelt aan de echtheid? Met deze 7 tips-and-tricks, kunt u beoordelen of het om een echte of een imitatie diamant gaat.
1. Letter- en stiptest
Leg een losse, briljant geslepen steen op z’n kop op een stuk tekst (bijv. een krant of een boek). Omdat de refractie van een echte diamant erg hoog is, is het niet mogelijk om de letters door de steen heen te lezen. Bij een quartz steen of glas kan dit wel. De stiptest werkt ongeveer hetzelfde. Leg de briljant geslepen steen weer op zijn kop, ditmaal op de stip. Kunt u de stip waarnemen dan is het geen echte diamant.
2. Slijpvorm
Met een vergrootglas kunt u zien of een diamant echt is of niet: zijn de facetten en facet-randen scherp, heeft de steen geen versleten facet-randen en is de slijpvorm aan de bovenzijde van de steen mooi recht? Dan is de kans groot dat u een echte diamant in handen heeft. Door het dragen van een diamant in een sieraad zullen er, door de hardheid van de diamant, doorgaans geen draagsporen optreden. Bij een imitatie gebeurt dit wel. De hardheid van diamant is 10 op de schaal van Mohs en die van bijvoorbeeld een Cubic Zirkonia is 8,5. Vergis u niet: een diamant kan echter wel breken door een klap of stoot.
3. Oneffenheden
Niets is perfect, dus een diamant ook niet. Diamanten ontstaan onder hoge druk, diep in de aarde, wanneer koolstof bij hoge temperaturen wordt samengeperst. Dit natuurlijke proces is – anders van laboratoriumprocessen – verre van gecontroleerd of schoon. Ander materiaal raakt ingesloten en blijft bewaart in de diamant als ‘insluitsel’. Ook imperfecties, zogenaamde ‘glessen’, zijn kenmerkt voor natuurlijke diamant. Door uw steen onder een loep of microscoop te houden, kunt u zien of de al dan niet authentieke diamant oneffenheden, zoals vlekjes en scheurtjes, bevat. De Cubic Zirkonia, een veel voorkomende imitatie diamant in goedkopere sieraden, heeft bijna nooit oneffenheden in de steen.
4. Adem
Een simpele – maar tegenwoordig niet erg betrouwbare – truc om te zien of u met een echte diamant te maken hebt, is om de edelsteen voor uw mond te houden en te wasemen. Een echte diamant is een zeer goede warmtegeleider en beslaat dus niet; het verspreidt de warmte direct over de steen. Nieuwere imitatie diamanten, zoals de synthetisch moissaniet, geleiden warmte ook erg goed. Hierdoor is de test niet heel betrouwbaar meer. Bovendien beslaat een diamant wel als deze erg smerig is door bijvoorbeeld stof of huidvet.
De elektriciteitsgeleidingsproef is een extra proef die een juwelier uitvoert om uit te bepalen of een edelsteen al dan niet een synthetisch moissaniet is. De synthetische moissaniet geleid elektriciteit erg goed. En dit doet een normale diamant niet (met uitzondering van een blauwe diamant, die vanwege het hoge boron gehalte wel elektriciteit geleid).
De juwelier of taxateur beschikt over een diamanttester die d.m.v. een warmtegeleidingsproef en elektriciteitsgeleidingsproef vaststelt of het een echte diamant is.
5. Inspcriptie of keurmerk
Soms kunt u aan de hand van een inscriptie of keurmerk zien of de diamant echt is of niet. Heeft de diamant een laserinscriptie op de zijkant van de steen (gordel) dan is het aannemelijk dat het een echte diamant is. De steen is dan beoordeeld en gecertificeerd door de Hoge Raad Diamant Antwerpen (HRD), Gemological Institute Of America (GIA) of International Gemological Institute (IGI). Deze lasergravure is enkel met de diamantloupe en/of microscoop waar te nemen.
Wanneer de diamant onderdeel is van een ring met keurstempel, dan is de ring van echt goud of echt platina en is de kans groter dat de steen in de ring óók van waarde is. De keurstempel kan echter door het dragen van de ring, reparaties of andere omstandigheden weggesleten zijn – houd daar dus rekening mee.
6. Kleur
De meeste diamanten kleuren fluorescerend blauw als je ze onder ultraviolet licht houdt – bijvoorbeeld onder het UV-licht van een geldtester of de zonnebank. Wanneer een diamant onder een UV-lamp blauw oplicht, weet je dat de kans groter is dat de steen een echte diamant is. De fluorescentie van een diamant wordt beoordeeld in vier categorieën namelijk; nihil, slight, medium en strong. Zeer sterke fluorescentie zorgt ervoor dat de waarde van de diamant een tikkeltje lager uitvalt.
7. Soortelijk gewicht
Door het soortelijk gewicht te berekenen van de steen is ook een inschatting te maken. De soortelijke massa van diamant is 3,52. Van Cubic Zirkonia is het soortelijk gewicht 75% hoger.
8. Extra tip
De meest eenvoudige manier om voor eens en altijd uitsluitsel te hebben over de echtheid van uw diamant, is door deze te laten checken bij een geregistreerd taxateur. Bij Rothuis Taxatiebureau werken meervoudig gediplomeerd edelsteendeskundige en gecertificeerd diamant gradueerder (HRD). U krijgt dus altijd een correcte beoordeling van uw steen, maar ook van uw sieraad, horloge of anderszins.