Verkoop

Verkoopmogelijkheden

Wanneer u besluit uw sieraden, juwelen of horloges bij ons te verkopen, wilt u graag een transparante onderbouwing van de prijs

Vrijblijvende afspraak maken Verkoop en inkoop Inkoop

Verkoop en inkoop

Sieraden, goud en horloges

Bij verkoop onderscheiden wij drie soorten waarden.

Inkoop

Inkoop van sieraden in de praktijk

Bij Rothuis kunt u eenvoudig uw goud, sieraden, goudbaren en munten verkopen. Het geld van de verkoop wordt direct naar u overgemaakt of – indien gewenst – contant afgerekend.

Mensen komen om de meest uiteenlopende redenen bij ons voor een waardebepaling van hun sieraden of juwelen. De een wil een waarde indicatie vanwege een boedelverdeling, een ander wil ze verkopen om er een ander sieraad voor terug te kopen en een derde wil liever contant geld. Op deze pagina delen we enkele van deze praktijkvoorbeelden met u.

Elke situatie is anders, welke geldt voor u?

Discussie bij verdeling erfenis

Bij de verdeling van een erfenis komt veel kijken. De verdeling van familiejuwelen gaat soms heel gemakkelijk en soms wordt het een flinke ruzie. Bij de ene erfenis gunt iedereen elkaar wat zij willen hebben maar het komt ook voor dat er discussie ontstaat over de waarde van sieraden. In dat geval is het goed om deze te laten taxeren, zowel voor de onderlinge verstandhouding als ook voor de eventuele erfbelasting.

Emotionele en feitelijke waarde

Twee broers en een zus waren het niet eens met de verdeling van de sieraden van hun overleden moeder. De zus was van mening dat deze naar haar moesten gaan en kende er alleen emotionele waarde aan toe. De broers waren een andere mening toegedaan: de ene wilde dat zijn eigen dochter ook wat zou krijgen van de sieraden en de andere broer was alleen geïnteresseerd in de geldwaarde. Dit leidde tot onenigheid en daarom was duidelijkheid over de waarde noodzakelijk. In dit geval was de notaris aangesteld als executeur testamentair en deze vroeg ons om de sieraden te taxeren zodat tot een eerlijke verdeling overgegaan kon worden.

Boedeltaxatie

Wij hebben de sieraden getaxeerd en dat leidde tot verassende inzichten: de sieraden waar de zus het meeste (emotionele) waarde aan hechtte, waren niet veel waard. De paar stukken die de ene broer voor zijn dochter wilde hebben echter wel: dit bleken vintage sieraden te zijn van Cartier en daarvoor is er een nichemarkt waar deze flink waarde hebben.

Verdeling

Alle sieraden zijn door ons getaxeerd waarbij we zowel de waarde voor de verzekering als de waarde bij inkoop is vermeld. De notaris heeft deze lijst besproken met de familie en onderling hebben zij e.e.a. verrekend met de rest van de boedel. Een deel van de sieraden waar zij geen van allen interesse in hadden, hebben zij verkocht aan Rothuis. Onder de streep bleef er daarna nog geld over en nog belangrijker: iedereen kreeg uiteindelijk wat hij of zij wilde hebben en ruzie werd voorkomen.

Verkoop uw sieraden

Verkopen sieraden voor uitbetaling

Mogelijk herkent u het wel: in de kast liggen nog diverse sieraden, ooit zelf gekocht of cadeau gekregen, afkomstig van de nalatenschap van een ouder of tante of gekregen van een geliefde maar nu is die liefde over. Wat doe je dan met deze sieraden? Je kunt ze laten liggen maar verkopen is natuurlijk ook mogelijk. Dan heb je in ieder geval nog iets aan de waarde.

Waardebepaling

Een dame van rond de vijftig kwam bij ons in de winkel met een sieradendoos vol met allerlei sieraden. Zij wilde graag nog eens leuk op vakantie gaan en had besloten dat ze dan beter deze sieraden kon verkopen dan in de kast te laten liggen. Mevrouw had online een afspraak gemaakt bij ons in de winkel en gaf aan dat het vrij veel was. En daarmee had zij niet overdreven.

Het is niet altijd goud dat blinkt

Goud kennen we in verschillende gradaties, van 99,99% puur goud (24 karaat) tot 37,5% (9 karaat) en 33,3% (8 karaat). De meeste sieraden worden gemaakt van 58,5% goud oftewel 14 karaat. Goud met een heel laag percentage puur goud, 8 en 9 karaat, mag in Nederland geen goud genoemd worden vanwege het lage goudgehalte maar in Duitsland en Engeland bijvoorbeeld weer wel. En dan kennen we natuurlijk nog de vergulde sieraden: een dun laagje goud, vaak op zilver aangebracht. Dan hebben we het uiteraard over een veel lagere waarde.

Totale waarde

Nadat we de gehele collectie van mevrouw hadden getest op goudgehalte, kwamen we tot een optelsom van de verschillende karaatwaarden. Enkele sieraden die mevrouw cadeau had gekregen van een voormalige liefde, bleken vergulde prulletjes te zijn en eerlijk gezegd verbaasde haar dat ook niet. Het meeste bleek echter 14 karaat te zijn en daarnaast waren enkele stukken 18 karaat.

Verkoop tegen sloopwaarde

Er zaten geen bijzondere stukken tussen het goud dat mevrouw wilde verkopen en ook geen sieraden met edelstenen dus de totale optelsom was snel gemaakt. Bij elkaar opgeteld bleek het om een aardig gewicht te gaan en gezien de hoge goudprijs ook om een mooie waarde van bijna € 2.800,- Mevrouw was hier blij mee en heeft het goud aan ons verkocht. Voor haar was dit een mooi extra bedrag aan vakantiegeld.

Verkopen Sieraden

Verkopen sieraden voor inruil

Een stel wilde graag persoonlijke trouwringen laten maken in ons Atelier De Tijd en daarvoor wilden zij goud inruilen. Op die manier konden zij een deel van de kosten terugverdienen. Goud omsmelten voor hun ringen vonden zij niet interessant: zij wilden zwarte trouwringen en goud was helemaal niet ‘hun ding’.

Inzameling

Dit stel was creatief geweest en had een rondje familie en vrienden gedaan: “Heeft er nog iemand oud, ongebruikt of kapot goud in de la liggen, dan willen wij dit graag hebben om onze trouwringen van te betalen”. De familie vond dit wel een leuk idee en op die manier droegen zij allemaal een beetje bij aan de trouwringen van dit jonge stel. En voor ieder van hen gold: het is maar een kettinkje of het is maar een ringetje. De waarde voor ieder individueel was dus laag, voor het stel was het geheel van hoge waarde, ook emotioneel.

Schenken met warme hand

Wij hebben het goud voor hen getaxeerd en hebben ze een inruilvoorstel gedaan. Hierbij hebben wij de prijs van hun nieuwe trouwringen verlaagd met de inkoopwaarde van hun goud én daarbovenop kregen zij van Juwelier De Tijd ook nog eens een inruilbonus. Zij kochten zodoende op een heel voordelige manier hun trouwringen. En voor familie en vrienden was het ook nog eens een leuk idee dat zij hebben bijgedragen aan het trouwgeluk van dit jonge stel. Eén tegenvaller was er wel: de ring waarvan zij hoopten dat er een echte briljant in zat, bleek gezet te zijn met een goedkope zirkonia. Voor hun trouwringen wilden ze toch voor het echt gaan dus hun briljant hebben zij alsnog bij De Tijd uitgezocht.

Schenken

Inruilen met bonus

We maken steeds vaker mee dat mensen liever met warme hand schenken dan alles op te potten tot na hun dood. Je ziet dan zelf wat er met jouw schenking gedaan wordt en daar kun je bij leven nog blij van worden. Je moet dan wel over de financiële middelen beschikken om dit te doen en dat is niet voor iedereen het geval.

Familiejuwelen

Een oudere Indonesische dame kwam met haar zoons en dochters bij ons voor advies. Vader was overleden en daar had iedereen vrede mee dus het werd een gezellig samenzijn. Mevrouw had alleen haar AOW en een klein pensioen en wilde graag blijven wonen in haar huisje. Dat betekende helaas wel dat er geen geld was om aan haar kinderen en kleinkinderen te schenken en dat wilde zij ook graag. Daarom hadden zij gezamenlijk besloten om te informeren naar de waarde van de familiejuwelen.

Echte waarde in plaats van sloopwaarde

De familie beschikte over enkele heel bijzondere, oude Indonesische sieraden en daarbij ook bijzondere stukken, wat ‘gewoon goud’, handgesneden jade dierenfiguren en een familiekris ingelegd met edelstenen. Aan goud hebben we het dan al over een behoorlijke waarde maar interessanter is in dit geval de waarde voor verzamelaars. Dit is dan ook het soort taxatie dat we niet even ter plekke doen maar echt de tijd voor nemen. Met de familie spraken we af 3 maanden uit te trekken om er de beste prijs voor te krijgen in het verzamelaarscircuit en daarna opnieuw om tafel te gaan.

Eind goed, al goed

We hebben een aantal van de stukken in ons uitgebreide netwerk aangeboden en hierbij ook internationaal gekeken naar liefhebbers. Dit heeft erin geresulteerd dat we een deel van de stukken goed hebben kunnen verkopen en een ander deel in consignatie hebben gehouden voor een latere verkoop. Sommige van de sieraden hebben we opgenomen in de collectie van Juwelier De Tijd en daarvoor hebben we dus ook een hogere waarde kunnen bieden dan die van sloopgoud. Een gedeelte van de sieraden had geen specifieke waarde en heeft de familie verkocht tegen de waarde van sloopgoud. De familiekris is toch in de familie gebleven: zij konden het niet over hun hart verkrijgen om deze te verkopen. Mevrouw heeft al een mooi bedrag kunnen weggeven aan haar kinderen en kleinkinderen en waarschijnlijk komt hier het komende jaar nog wel iets bij vanuit de consignatieverkoop.

Vervanging

Van oud naar nieuw sieraad

Sommige sieraden hebben wel een emotionele waarde maar je weet zeker dat je deze nooit zult dragen. De vraag is dan wat je er wel mee kunt. De oplossing kan zijn om deze om te laten smelten en er vervolgens een nieuw sieraad van laten maken óf je laat het verwerken tot een herdenkingssierraad.

Familiegoud

Een jongedame kwam in onze winkel om oud goud te laten taxeren. Ze overwoog het te verkopen maar zat daarbij in dubio: dragen zou zij het nooit maar de herinnering aan haar overleden moeder wilde zij ook niet kwijt. We hebben haar daarom geattendeerd dat er nog een mogelijkheid bestaat: van het oude goud een nieuw sieraad maken en dat wel dragen. Daarbij bestaat de mogelijkheid om een geheel nieuw sieraad te laten vervaardigen (omsmelten) of van bijvoorbeeld de trouwringen van je ouders een nieuw sieraad samen te stellen (transformatie).

Inruil voor nieuw sieraad

Het idee om een nieuw sieraad te maken waarbij het oude goud hergebruikt werd, sprak deze dame wel aan. Nadat we de inruilwaarde vastgesteld hebben, heeft zij inspiratie opgedaan vanuit ons inspiratieboek met ontwerpen. Na enkele dagen is zij teruggekomen om samen met een van onze meester edelsmeden een persoonlijk ontwerp te maken voor een gouden ring met Tanzaniet. Haar moeder kwam oorspronkelijk uit Tanzania en deze steen maakt voor haar de ring extra persoonlijk en waardevol. En na de verrekening met de inruilwaarde van de oude sieraden, bleek deze ring ook nog eens bijna niets meer te kosten voor haar.

Ook interessant